Gebeliğe Hazır mısınız?
Bir bebeğinizin olmasına karar verip onu içinizde taşımaya başladığınızda ne siz eski siz olursunuz ne de dünyaya bakışınız, algılayışınız eskisi gibi olur. Bir canlıya yuva olmak ve onu kendi nefesinizle büyütmek tarifi pek de mümkün olmayan bir deneyim yaşatır.
Hamilelik sırasında zihniniz nasıl bir bebeğe sahip olacağınız, nasıl bir anne olacağınız üzerine düşünür. Hamilelik psikolojisi ile heyecan, mutluluk, neşe, merak gibi duyguların yanı sıra korku, kaygı, stres ve belki de tanımlayamadığınız başka olumsuz duygular da size eşlik eder. Belki de bu yeni kimliğe yani annelik kimliğine uyum sağlama süreci sanıldığı kadar kolay değildir. İçinde kendine has zorlukları ve dönüşümleri barındırır.
Anne Olmaya Hazır mısınız?
Gebelik süresince fizyolojik ve psikolojik değişimler, yeni rolünüzün sorumluluğu, ebeveynliğin getirdiği sorumluluklar sizi hem bireysel olarak hem de çevrenizle ilişkileriniz çerçevesinde zorlar. Yaşadığınız değişimler sizde kaygıya ve korkuya yol açabilir. Özellikle evde ve dışarıda rollerin değişmesi, eş desteğinin kaybı, ideal anne imajı gibi süreç ve beklentiler üzerinizde rahatsızlık verici duygulara neden olabilir.
Hamilelik Döneminde Depresyona Dikkat!
Yapılan çalışmalar hamilelik döneminde depresyon yaşamış olan anne adaylarının doğum sonrası depresyon geliştirme riskine daha fazla sahip olduğunu belirtmektedir. Bu durum anne bebek bağlanmasının zayıf olmasına, büyümede geriliğe, motor ve dil alanında gecikmeye, davranış problemlerine ve duygusal bozukluğa yol açmaktadır. Yani bu durumdaki annelerin bebeğin psikolojik ve fizyolojik gelişimi açısından gerekli olan ilgiyi göstermekte zorluk yaşadıkları ve bu durumun bebeğin gelişimini olumsuz etkilediğini göstermektedir.
Gebelik Dönemi Depresyon Belirtileri Nelerdir?
Hamilelikte yaşanan depresyonun belirtileri hamilelikte yaşanan psikolojik ve fiziksel değişikliklere benzediği için ayırt edilmesi çok kolay olmaz. İlk üç ayda; iştahta ve uyku düzeninde değişiklik, duygularda dalgalanma, yüksek kaygı yaşama, aşırı yorgunluk, odaklanamama yaşanırken, sonraki aylarda bu belirtiler azalarak devam eder. Ayrıca fiziksel sıkıntılar da (mide bulantısı, baş dönmesi, baş ağrısı) daha yoğun yaşanmaktadır.
Yoğun kaygı içinde olan, yeterli sosyal destek bulamayan, sürekli olumsuz yönde düşünme eğilimi olan, travma yaşamış olan, şiddete maruz kalmış, eşinden yeterli ilgi ve desteği göremeyen kadınlarda hamilelik döneminde depresyon yaşama riski daha fazladır.
Mükemmel Anne Olmak!
Daha rahat bir gebelik dönemi geçirmek ve anneliğe geçişe daha rahat uyum sağlamak adına; mükemmel anne olmayı beklememek, farklı rolleri kabul etmek, sosyal destek aramak, gerektiğinde eşinizden ya da yakın çevrenizden destek istemek, yaşadığınız değişimler karşısında yaşayacağınız kaygıyı normal kabul etmek ancak baş etmenin zor olduğu durumlarda bir uzman desteği almak hamilelik dönemini psikolojik açıdan daha rahat geçirmenize destek olacaktır.